Hello, selamat pagi, apa khabar? kita sihat sini. nama saya soh zhi kun, nama saya ‘kun’, saya seorang oku. saya ada belajar masakan di politeknik johor bahru. saya mengambil kursus hotel dan katering. saya suka kerja ini. saya boleh buat kerja untuk dapat wang kerana saya belanja rumah seperti makan dan minum, bayar bil elektrik, bil bekalan air, minyak kereta atau motorsikal, barang-barang dan demi keluarga dan ibubapa saya. Terima kasih…(^_^)…best.
( 2 ) Cara basuh dan bersih daging ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Buang kulit warna kuning dan bulu ayam dengan betul.
2) Basuh dan bersihkan kulit ayam dengan betul.
( 3 ) Cara potong ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Potong lemak kulit ayam.
2) Potong dan buang tulang dalam ayam.
3) Potong daging ayam dengan segiempat.
( 4 ) Cara campur bahan-bahan dan daging ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Masuk garam secukup, kicap soya sedikit, lada hitam secukup dalam periuk.
2) Gaulkan daging ayam dengan kedua tangan.
3) Siapkan masa sekejap.
( 5 ) Cara masak minyak masak yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Masuk minyak masak separuh ke dalam periuk.
2) Paras api sederhana pada periuk.
3) Tunggu dan selama 30minit hingga didih atau panas minyak masak dengan jelas.
( 6 ) Cara susun ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Periksa dulang ada kotor kalau dulang kotor, mesti basuh dan bersihkan dulang bersih.
2) Letak dan susunkan ayam pada dulang.
( 7 ) Cara masak ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Letak dan lambatkan ayam ke dalam periuk.
2) Goreng dan teruskan ayam.
3) Tunggu hingga ayam goreng warna oren dengan jelas.
4) Siapkan ayam goreng pada pukul 5minit.
( 8 ) Cara masak ayam yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Goreng dan teruskan ayam bawah hingga ayam goreng warna oren dengan jelas.
2) Balikkan ayam atas ke bawah.
3) Goreng dan teruskan ayam atas hingga ayam goreng warna oren dengan jelas.
( 9 ) Cara buang minyak masak yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Periksa ayam goreng ada lembut kalau ayam goreng lembut, mesti masak ayam goreng lagi keras sederhana.
2) Buang minyak masak dalam ayam goreng.
( 10 ) Siapkan.
( 11 ) Cara hiasan ayam goreng yang betul.
Cara membuat yang betul :
1) Buat dan kreatif ayam goreng pada pinggan.
- TAMAT -
(^_^) Selamat Gembira Berjaya (^_^)
No comments:
Post a Comment