Monday, January 17, 2011

Memasak untuk Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

-Saya buat semu bahan dalam mangkuk.
-Selepas itu, buat adunan hingga sebati menjadi doh pastri dan tunggu 2 jam dalam peti sejuk.


-Saya pergi ambil doh pastri dari peti sejuk dan letak doh pastri atas dulang ini sudah mahu panaskan oven 180'.

Hot cow goreng atas quiche lorraine.

Tuangkan telur dan whipe cream atas quiche lorraine sosej.


Saya sudah siap pun Quichee Lorraine ini, mesti sedapkan.
Sila anda mencuba, pasti mahu tambah lagi.



SHORT CRUST ADUAN:

350 gm Mentega
625 gm Tepung gandum
3 nos Telur
1/2 sudu teh Garam

KAEDAH:

1.Masukkan tepung dan mangkuk adunan.
2.Kemudian masukkan mentega dan gaul. Setelah itu masukkan telur. Adunan hingga sebati dan menjadi doh pastri.
3.Sejukkan selama 3 jam.

10 nos Telur
563 Sosej (hiris)
725 Bawang besar (hiris)
750 ml Whipe cream
1/2 sudu teh Serbuk pala
125 gm Cendawan butang (hiris)
250 gm Keju mozzarella
125 gm Mentega
1/2 sudu teh Garam
1/2 sudu teh Lada

KAEDAH:

1.Panaskan oven 180'c.
2.Cairkan mentega dalam pan frying dengan api sedang dan tumis sosej dan bawang sehingga kecoklatan.
3.Kacau telur dan whipe cream dalam mangkuk.
4.Perasakan dengan garam, lada dan serbuk pala.
5.Tuangkan campurkan telur dan whipe cream tadi atas quiche lorraine sosej.
6.Taburkan keju mozarella di atas quiche lorraine dan panggung selama 15-20 minit.
7. Sajikan panas apabila siap di masak.


No comments:

Post a Comment